Economie

"Money makes the world go round" — of toch niet?


Wat deskundigen over economie zeggen:

Er gaat geen dag voorbij of in krant en op TV gaat het over economie, over banen, bedrijven, monetair beleid, belastingen, inflatie. We horen over verschillende ontwikkelingen in onze regio, in Nederland, in Europa: meestal heeft elke expert een andere mening. Het lijkt dat economie erg ondoorzichtig is. 

Dat dit zo is, komt niet door het vak economie op zich, maar doordat economie nauw verweven is met politieke en technologische ontwikkelingen. Bovendien hebben de deelgebieden staatshuishoudkunde (macro-economie) en bedrijfseconomie (micro-economie) elk hun eigen woordenschat.

Toch kent de economie wel degelijk algemeen geaccepteerde modellen en denkwijzen. En die staan in de lesboeken economie die op school worden behandeld. Leerlingen lopen soms grote achterstand op als ze een onderdeel niet goed begrijpen, waardoor het vak economie langdurig problemen oplevert. Bovendien zijn economie-opgaven op examens en proefwerken vaak lange verhalen die op de juiste manier moeten worden gelezen.

Leerlingen die problemen met economie hebben, blijken in de praktijk goed te kunnen worden geholpen door hen in individuele bijlessen de stof nog eens uit te leggen en hen te laten zien hoe ze de opgaven moeten lezen, wat het verband is tussen de opgave en de lesstof enzovoort. Het is makkelijker om een leerling met bijles van een onvoldoende naar een voldoende voor economie te helpen dan om een kwakkelende economie uit het slop te halen.

Wat leerlingen over economie zeggen:

  • "Ik dacht dat ik niets van economie begreep, totdat ik in de bijles leerde hoe ik de opgaven moest lezen. Nu ik de aanpak ken, besef ik dat leesvaardigheid ook in andere vakken heel belangrijk is."
  • "Ik wist dat economie erg belangrijk is, daarom wilde ik betere cijfers halen. Door de bijles hoort economie nu bij mijn beste vakken."
  • "Ik denk dat ik economie ga studeren, misschien nog wat erbij, Europese studies of ingenieur. Met zo'n opleiding gaan alle deuren open. Ik wil graag in het management van een groter bedrijf terechtkomen, dan gaat een droom in vervulling."