Natuur- en scheikunde

fantastische technische mogelijkheden + alledaags comfort


Wat deskundigen over NaSk zeggen:

Het hele leven is doordrongen van de moderne natuurwetenschappen. Toch horen we vaak: natuurkunde is te moeilijk voor me. Of: dat is voor wereldvreemde nerds.

Het tegendeel is waar! Je  gebruikt je pc of tablet, je hebt een superlichte fiets, al dan niet met elektrische motor, je routeplanner geeft aanwijzingen, je sportkleding is gemaakt van hightech textiel, je hoort over sensationele ontdekkingen in de kosmos…

Zonder natuurkunde zouden we nu nog in het stenen tijdperk leven. Hetzelfde geldt ook voor het vak scheikunde. Al is het soms niet meteen zichtbaar in de schoolvakken, je hele leven wordt bepaald door de basiswetenschappen natuur- en scheikunde.

Natuurkundige formules en modellen zijn niet altijd aanschouwelijk en zijn daarom niet makkelijk te leren. Grondige kennis van wiskunde is noodzakelijk. Maar als een leerling met een onvoldoende besluit om natuurkunde en/of scheikunde te laten vallen, leidt dat tot een profielkeuze die de toekomstmogelijkheden van de leerling beperkt.

Meestal is dat niet nodig: met wat hulp, extra uitleg, herhaling van de stof en oefenen van opgaven werken de meeste leerlingen hun onvoldoende snel weg. Het helpt ook om de leerling te laten zien dat de lesstof uit de natuurkundige boeken alles te maken heeft met zijn of haar dagelijkse leven!

Wat leerlingen over natuurkunde zeggen:

  • “Gamen is leuk, maar door mijn bijlesdocent natuurkunde ben ik zelf gaan programmeren. Dat is veel leuker!”
  • “Van natuurkunde begreep ik totaal niets. Pas toen ik in de bijles extra uitleg kreeg en veel oefende met opgaven, kreeg ik het door. Nu is mijn onvoldoende weg, en kan ik het profiel kiezen dat ik wil.”

NB: Bijles natuurkunde is een van de succesverhalen bij ABACUS: de leerlingen die bij ons bijles natuurkunde krijgen, gaan het meeste vooruit met hun cijfers.